Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

JAPON ŞEMSİYESİ( CYPERUS )BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki aydınlık ortamları sever. Bahçede veya evde kolayca yetiştirebileceğiniz  bir bitkidir. Japon şemsiyesinin soğuk ve sıcaktan korunması gerekir. Hava akımlarından çok fazla etkilendiği için, rüzgara maruz kalmamalıdır. Rüzgarlı havalarda bitkinin dalları, sallanmaya müsait olduğu için, kök kısımları zedeleneceğinden yaprakları kolayca sararabilir. Cam önü, kapı yanı gibi rüzgarın fazla aldığı yerlerde bulundurmamaya dikkat etmelisiniz.

Yaz aylarında bitkiyi toprağı kurudukça bolca sulamalı. Kış aylarında bitki soğuktan korumaya aldığınızda, susuz bırakmamaya özen göstermelisiniz. Sulama yapılırken, suyu toprağın her tarafına eşit miktarda vermeye dikkat etmelisiniz.

Bitkinizin saksı ve toprak değişimini bahar ayı başında yapabilirsiniz. Bitkinin toprağı geçirgen olmalıdır. Hatta ekim için toprağı hazırlarken, toprağı yumuşatmak için saksı boyutuna göre, bir miktar küçük taşlar karıştırmalısınız. Dip kısmı delik olmayan bir saksıya da dikim yapabilirsiniz, fakat mutlaka saksının dibine iri taşlar koymalısınız.

Bitkiyi arada bir budamak gelişmesi için faydalıdır. Budama yaparken, aralardan çıkan cılız dalları almak, bitkinizin serpilip diğer dallarının kuvvetlenmesinde büyük fayda sağlar. Budama esnasında kestiğiniz dalları, cam bir kavanoz içine , yaprakları baş aşağıya gelecek şekilde batırıp çimlendirebilirsiniz. Bir müddet sonra, bu dalların köklendiğini göreceksiniz. Kök salan dalları toprağa gömüp, dışarıda kalan sap kısmını bir makasla biraz kesmelisiniz. Böylece bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Şunu söyleyebilirim ki, mevsim başında yetiştirmeye başlayacağınız, Japon şemsiyesi çiçeğiniz, kısa sürede gelişme gösterip bahçelerinizde çok güzel görüntüler oluşturacaktır.

Eğer çiçeğinizin yaprakları sağlıklıysa vitamin desteğine ihtiyaç yoktur. Budama ve saksı değişiminden sonra, çiçekçilerde satılan vitaminlerden, kullanım miktarına göre çiçeğinize vitamin desteği verebilirsiniz.

Çok dekoratif olan bu bitkiyi, salonunuzun aydınlık bir köşesinde yetiştirmenizi mutlaka tavsiye ederim. Muhteşem görüntüsüyle, göz zevkinize hitap ettiğini göreceksiniz.

Japon şemsiyesi bulunduğu ortamda, başka cisimlerle temas ettirilmekten kaçınılmalıdır. Duvar dibi  yada tel dibi gibi yerlerde başka cisimlere değen yaprakları sararma gösterebilir. Eğer bitkinizin yaprakları uç kısmından sararmaya başlarsa, yaprağın tümünü avucunuzun içine toplayıp, uçlarının sararmış kısmını kesebilirsiniz. Böylece bitkinizin sağlıklı görünmesini sağlamış olursunuz.

Hatırlatmakta faydalı olacağını düşündüğüm, bir bilgiyi paylaşmadan geçmek istemiyorum. Evinizde kedi besliyorsanız, bitkinizi çok korumalısınız. Kediniz bu bitkiyi yiyerek perişan edebilir.

Güzel çiçekli bahçeler.

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir