Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

SAÇLARDAKİ KEPEKLENMENİN SEBEPLERİ NELERDİR NE YAPMALI

Kepek genellikle saç derisinde, kaşlarda ve sakallarda görülen, pullanma, kaşıntı ve zaman zaman tahrişle görülen bir cilt problemidir. Pul pul dökülen şey, aslında cildimizin en üst tabakasındaki ölü hücrelerden oluşan katmanın parçalarıdır. Cildimiz çeşitli sebepler sonucunda, alttan hızlıca yeni hücreler üretip, cildi yenilemeye başlar ve bu şekilde üst katmanlardan  hızla kurtulmaya çalışır. Bu süreç içinde en üst katman normalden daha hızlı ve yoğun bir biçimde pul pul dökülmeye başlar, dökülen bu ölü hücrelere kepek deniliyor.

Eğer tekrarlanan, inatçı bir kepeklenme yaşıyorsanız, doğru bir şampuan kullanmıyorsunuz demektir. Kalıcı kepeği yok etmeyi sağlamak için sebum dengesini sağlayan bir şampuan kullanmalısınız.

Saçlarınızı çok sık veya seyrek yıkıyorsanız. Saçınızı seyrek yıkadığınızda sebum birikir ve terlemeyle birlikte saç derisinde kepek ortaya çıkmasına meydan verir. Bununla beraber, her gün şampuanla saçları yıkamakda iyi değildir. Bu saç derisinin beslenmesini ve güçlü olmasını sağlayan tüm yağları saç derinizden ayırdığınız anlamına gelir. Bu problemlere yol açmamak için saçlarınızı 2 veya 3 günde bir yıkamalısınız.

Beslenmenize dikkat etmiyorsanız, tam yağlı süt ürünleri ve doymuş yağlar, sebum üretimini artırır. Bunu kontrol altına almak için B vitamini ve çinko yönünden zengin besinler tüketiniz.

Saç derisini ve sağlığınızı korumak için  paraben içermeyen, doğal şampuanlar şampuanlar kullanınız.

Saçlar yıkadıktan sonra yeterince durulanmadığında , saç derisinde mantarların oluşması halinde,  kepeklerin çoğalması için ortam hazırlanıyor.

Saçlar düzgün taranmıyorsa. Saçları çok iyi bir şekilde taramak kan dolaşımını artırarak ölü hücreleri yok eder. Saçlar tarama esnasında kirlerden de arındırılır. Saçları her gün taramak kepeklenmeyi de en aza indirir. Bununla birlikte, saçları her gün tararken aşırıya kaçılması halinde, saç derisine zarar verebilecek, sert fırçalardan kaçınılması gerekir.

Çok fazla tatlı tüketiyorsanız. Şeker vücudunuzda hormon dengesizliği oluşturarak saç sağlığınıza zarar verebilir. Yağ bezleri daha fazla yağ üreterek, saçlarda kepeklenmeye sebep olabilir.

Saç derisi yeterince nemlendirilmiyorsa, saç derisi kuruduğu zaman pul pul dökülür, kaşınır. Mümkün olduğunca saç derisine nemlendirici uygulamalısınız. Bu evde yapacağınız doğal bir maske olabilir.

Doğal saç maskesi

Hindistan cevizi yağı, mantar önleyici etkisi sayesinde kepeğin önüne geçmeye yarayan doğal yağlardandır. Bir kabın içerisine 3-4 kaşık hindistan cevizi yağını koyunuz. Saç diplerine fazla değdirmeden saç uçlarına kadar uygulayın. Bir bone ile saçlarınızı sararak 30 dakika bekletiniz. 30 dakika sonra  güzelce yıkayınız.

Sebum nedir : Sebum yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı. Bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve işlevi cildi korumaktır.

Not :Bu yazı ön bilgilendirme niteliğindedir. Sorunlarınızın sağlıklı ve kesin çözümü için bir hekime danışınız.

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir