Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

PANDEMİ SÜRECİNDE 65 YAŞ ÜSTÜNÜN YAPMASI GEREKENLER

Yazar: Posted on 0 Etiket Yok 0

Yaşlılık yaşamın en zor dönemlerinden biridir. İnsanlar yaşlandıkça daha çok sevgiye ve bakıma ihtiyaç duyar. Kaliteli bir yaşlılık geçirmek için bazı kurallara uymak gerekiyor. Yaşlılık döneminde  hareket etmek çok önemlidir. Pandemi döneminde alınan tedbirler kapsamında, 65 yaş üstü bireylerin dışarı çıkmalarına kısıtlama getirildi. Bu süreç uzamaya devam ettikçe, 65 yaş üstü bireylerin beden sağlıkları ve ruh sağlıkları bozuluyor, kaygıları artıyor. Bu dönemi sorunsuz geçirmek için, aşağıda ele aldığımız  tedbirlere bir göz atmanızı tavsiye ediyorum.

Covit-19 enfeksiyonunu alıp hiç belirti vermeden, hafif  semptomlar göstererek hastalık süresini geçiren kişilerin yanı sıra, 65 yaş üzerindeki bireylerde, Covit-19 hastalığı çok ağır seyrederek ölümlere varan sonuçlar doğurabiliyor. Bu sebeple 65 yaş grubunun, alınacak tedbirlere sıkı sıkıya uymaları gerekmektedir. Bu yaş gurubu tedbirleri hiçbir şekilde gevşetmemelidir.

İleriki yaşlardaki bireylerin, Covit-19 dan kendilerini korumaları çok önemlidir. Kalp hastaları, kanser hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları, felç geçirmiş bireyler ve obezite gibi kronik hastalığı olan bireylerin, Covid-19’a yakalanma durumunda, hastalıkla mücadele süresi çok ağır geçiyor. Bunu hiç akıldan çıkarmamak gerekiyor.

İleri yaşlardaki bireylerin, düzenli kullanması gereken ilaçlarını hiç aksatmadan almaları, ilaçların düzenli almadığında sebep olabilecek, kronik hastalıklarından kaynaklanan sorunlar yaşamaması açısından önemlidir.  Vitamin ve gıda takviyeleri alınması durumunda, yan etkilerinden korunmak için, hekimlerinin önerilerine göre dozlarını ayarlatıp, vitamin desteklerini bu doğrultuda almaları gerekmektedir.

 

Bu dönemde evde geçirilen süreler çok uzun olduğu için, kişilerin fiziksel aktivitelerini artırması gerekmektedir. Düzenli olarak evin içinde yürüyüş yapmak, oturdukları yerde ayakları hareket ettirmek gibi hafif egzersizler yapmak, dışarıya çıkılabilmesi durumunda, mutlaka uzun olmayan yürüyüşler yapmak,  vücut sağlıklarına iyi gelecektir.

Dengeli beslenmeye dikkat edilmesi, kilo almamak için  hamur işleri, tatlı gibi kalorisi yüksek besinler yerine, günlük beslenme düzenlerinde bol sebze ve yeterince meyveye yer vermeleri önemlidir. Gün içinde yeterli miktarda su içmeye özen göstermek çok önemlidir. Su içmeyi lütfen unutmayalım.

Bu dönemde ruh sağlığını korumak çok önemlidir. Eğer bir bahçeniz varsa, bahçe işleriyle uğraşmak, balkonda evde çiçek yetiştirmek, telefonla arkadaşları arayıp sohbet etmek, çocukları ve torunları arayarak moral takviyesi almak, imkan çerçevesinde bir hobi edinmek, kitap okumak, bulmaca çözmek bu dönemi daha kolay geçirmeye yardımcı olacaktır.

Çok zorunlu ihtiyaçların dışında mümkünse dışarıya çıkmamak,  günlük alışverişi dışarıda ikamet eden çocuklar  yada eve teslim şeklinde  yapılması uygun olacaktır.

Ev dışında bulunulması zorunlu durumlarda, ağzı kapatacak şekilde maske kullanılması, fiziki mesafeye uymaya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sağlıklı günler,

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir