Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

MART AYINDA BAHÇELERDE NELER YAPILIR

Havalar ısınıyor, pırıl pırıl güneş yüzünü göstermeye başladı. Bahar ismi gibi güzel. Yeniden doğuş, yeniden başlangıç. Çimenler yeşeriyor, çiçekler tomurcuklanıyor. Baharın ilk ayı olan, Mart ayının başlarındayız. Mart ayı süresince, bahçenizde yaza hazırlık olarak, bütün düzenlemeler için ön hazırlıklar yapmaya başlayabilirsiniz. Mart ayında bahçemizde neler yapmalıyız. Hadi bir bakalım.

İşe bahçenizde ilkbahar temizliği yaparak başlayın.

Çit bitkileriniz varsa ilk budamasını yapabilirsiniz.

Güllerinizi artık son olarak budamalısınız. Diplerine güller için hazırlanmış gübrelerden veriniz.

Korumaya aldığınız bitkilerinizi artık dışarıya çıkartabilirsiniz.

Bahçenizde, ağaçlarda dahil olmak üzere bütün bitkilere gübrelerini veriniz.

Bahçenizde olabilecek  böcek, salyangoz gibi  zararlılara karşı önlem alınız.

Çim bakımı

Çimlerin toprağını çatal uçla havalandırın. Bu havalandırma sayesinde, suyun geçirgenliğini de sağlayabilirsiniz. Çimlerde oluşan yosunlara karşı bu ayda önlem almalısınız. Çim ekili alanlarınıza yosun ilacı ve demir takviyesi veriniz. Çimlerde yabani ot kontrollerini yapmaya başlayınız. Bozulan yerlere çim ekmeye ve bahçenizde yeni çim alanları oluşturmaya başlayabilirsiniz, bu işlemi Haziran ayı başına kadar yapabilirsiniz.

Sarmaşık Güllerinizi Budayınız

Odunlaşmış dalları dibinden kesin. Taze sağlıklı birkaç dal bırakarak, bütün yan dalları tomurcukların hemen üzerinden budayın.

Begonvil ve Yaseminleri Budayın

Begonvillerde yeni oluşacak dallarında çiçeklenme olacağından tüm yan dalları budamalısınız. Bitkilerde budama, bitkiye canlılık ve tazelik vererek, çiçeklenmeyi artırır.

Yaseminler çok karışık olarak dal verirler, yaseminlerin aralarını ve dip kısımlarında biriken kuru dalları keserek temizlenmesini ve budanmasını sağlayabilirsiniz.

Saksı Bitkilerinizin Bakımı

Saksıda yetiştirdiğiniz çiçeklerinizin toprağını boşaltınız. Köklerine zarar vermeden temizleyiniz ve yeni toprağa ekim yapınız. Büyük saksıların üzerindeki toprağı biraz boşaltarak, yeni toprak ilave ediniz. Kurumuş, çürümüş çiçeklerin topraklarını kullanmayınız. Çünkü kuruyan, çürüyen bitki, topraktaki besin ve mineralleri tüketerek toprağı işlevsiz hale getirmiştir.

İlkbahar ve yaz mevsimi süresince çiçek dikeceğiniz alanlardaki eski bitki artıklarını, otları kuru dalları temizleyin. Toprağa yüzeysel çapa yaparak yabani otları toplayın. Topladığınız yabani otları, bahçenizden uzaklaştırın. Toz haline getirdiğiniz yanmış hayvan gübresini, toprağa yayıp arada bir sulayın, bu şekilde gübre toprağa iyice karışacaktır. Hava yağışlı giderse sulamaya gerek yoktur. Böylece dikeceğiniz çiçekler için ön hazırlık yapmış olacaksınız.

Sebzeler İçin Neler yapılır

Fasulye ekilecek yerler hazırlanır. Martın ikinci haftası gübreleme yapılır. Ayın on beşinden sonra ekim yapılır.

Tohum ekimi, şaşırtma ve fide dikimine devam edilir. Bezelye, fasulye, kavun ve karpuz dikimi yapılır.

Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir.

Fidelerde hastalıklara karşı mücadele edilir.

Patateste tarla hazırlık ve bakımı yapılır. Ekim ve gübreleme tamamlanır.

Bol güneşli ve bol yağışlı bir bahar diliyorum.

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir