Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NELER ZAYIFLATIR

Bütün dünyanın başına bela olan coronavirüs pandemisi bir süre daha devam edeceğe benziyor. Coronavirüs ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği için, pandemi sürecinde bu virüsten korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemlidir. Aşağıda üzerinde duracağımız bazı etkenler bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor.

Coronavirüsten korunmada ilk önce sosyal izolasyonu sağlamak, el hijyenine dikkat etmek. Yani açıkçası maske, mesafe, hijyen kurallarına uymamız gerekiyor. Bunların yanında güçlü bir bağışıklık çok önemlidir. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı bağışıklık sistemini etkiliyor. Vücut direncini düşüren bir çok etken vardır. Bağışıklık sistemimizi güçsüz kılan bazı etkenlere göz atalım..

Ev içinde geçirilen sürenin arttığı bu dönemde, hareketler çok azaldığı için, tatlı ve hamur işi tüketimini en aza indirmeliyiz. İşlenmiş gıdaları ve hazır ürünleri tüketmemeye özen göstermeliyiz. Çok fazla meyve tüketmek uygun değildir. Masum gibi görünen meyveler dahi, fazla tüketildiğinde şeker içerdiği için kilo aldırıyor. Fazla kilolar da bağışıklığın düşmesine sebep oluyor.

Stres ve olumsuz düşünceler bağışıklık sistemini negatif etkiler. Pandemi döneminde stres ve kaygılar çok arttı. Hastalığa yakalanacağınızdan korkarak, endişe yaşıyorsanız, stres seviyenizin yükselmesi hastalığa yakalanma riskinizi artıracaktır.

Sigara hücrelerin ölümüne ve erken yaşlanmaya, vücudun savunmasız kalmasına ve hastalıklara zemin hazırlar ve içerdiği  birçok kanserojen madde genler üzerinde hasara yol açar. Sağlam bir bağışıklık sistemi için sigara ve aşırı alkol kullanımından uzak durmak gerekir.

Yetersiz ve kalitesiz uyku bağışıklık sistemini zayıflatan çok önemli faktörlerden biridir. Bir insanın günde 6-8 saat uyuması bağışıklık sistemi için önemlidir. Uyku hormonu melatonin salınımı, gece 23.00 ve 05.00 saatleri arasında oluşmaktadır. Bu saatler arasında uyumak gerekir. Melatonin salınımı ışığa duyarlıdır, vücut bu hormonu karanlıkta yoğun salgılar, bundan dolayı karanlıkta uyumak önemlidir.

Hareketsiz kalmak bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sistemi için önemlidir.. Günde yapılan 30 dakikalık yürüyüşler, kalp sağlığını güçlendirir kan basıncını düşürür, vücut ağırlığını kontrol altına almanızı sağlar.

Yaşlanmayla birlikte sindirim sisteminin, sindirim ve emilim kapasitesi azaldığı için mineral ve vitamin eksikliği fazladır. Bu sebeple, yaşlıların bağışıklık sistemi zayıflar ve viral enfeksiyonlara eğilimini artırır. Vitamin ve mineral eksiklikleri sadece bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açmaz, zihinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler, kemik kırıklarına, kansızlığa, depresyona, ve kaslarda erimeye de yol açar. Yaşlıların günlük beslenmelerinde sebze, meyve tüketmeye özen göstermeleri, gerekirse takviye almaları lazımdır.

Fazla tuz tüketimi, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek, enfeksiyonlara eğilimini artırır. Aşırı tuz tüketimi doğal bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan lökositlerin gelişimini bozar. Çok önemli bir başka etken, aşırı tuz kullanımının yol açtığı hipertansiyon, damar sağlığını bozarak, herhangi bir enfeksiyon durumunda damarları tıkanıklığa elverişli hale getirir.

Sağlıklı günler,

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir