Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

YÜKSEK TANSİYON NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR

Vücutta kan dolaşımının sağlanması için bir basınca ihtiyaç vardır. Bu basıncın normalden fazla olması ,yüksek tansiyon ( hipertansiyon ) diye adlandırılıyor. Kan basıncı ölçülürken iki kan basıncı değerine bakılır. ( Büyük kan basıncı ve küçük kan basıncı olarak. ) Hem büyük, hem de küçük tansiyonun normalden daha yüksek olmasına yüksek tansiyon (hipertansiyon) denir.

Hipertansiyon çok yaygın bir hastalıktır ve her 7 kişiden birinde görülmektedir.

Kan basıncı tansiyon aleti ile ölçülür. Hipertansiyon tanısı için büyük ve küçük tansiyonlardan birinin yüksek olması yeterlidir. Bu değerler sağlıklı olan bir yetişkinde ortalama 120/80 mmHg olmalıdır. 140/90 mmHg’nın üzerindeki kan basıncı değerleri yüksektir. Kan basıncının sağlıklı bir şekilde ölçülebilmesi için, ölçümden yarım saat önce egzersiz yapılmamalı, bir şey yememeli, kafein alınmamalı ve sigara içilmemelidir.

Yüksek Tansiyon Belirtileri

Baş ağrısı, halsizlik, çarpıntı, aşırı terleme, kulaklarda uğultu hissi çınlama, burun kanaması, sık gelen idrar şeklindeki belirtilerle nadir olarak kendini gösterir.

 

Yüksek Tansiyonun(Hipertansiyon) Zararları

Kalp büyümesi, kalp yetmezliği, kalbi besleyen damarlarda daralma ve damarların tıkanması ( kalp krizi )

Beyin damarlarında daralma, tıkanma, beyin kanaması, felç

Böbrek fonksiyonlarında bozulma, böbrek yetmezliği

Görme azalması ve körlük

Bunların sonucunda, gangren veya ani kanamalara bağlı ölüm gelişebilir.

Yüksek Tansiyon ( hipertansiyon ) Tedavisi

Yüksek tansiyon zamanında teşhis edilerek uygun şekilde tedavi edilirse, yukarıda belirttiğimiz hastalıklar ve bunlara bağlı ölümler önlenebilir. Burada dikkat etmeniz gereken husus, doktorunuzun önerilerine bağlı kalmanız ve tedavinin bir hayat boyu süreceğini bilmeniz gerekmektedir. Yüksek tansiyon tedavi edilmediği taktirde, böbrek , kalp ve damar hastalıklarına, kalıcı sakatlıklara ve ölüme neden olur.

Yüksek tansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tansiyonu etkili bir şekilde düşürebilmek için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Önemli olan, tansiyonu düşürürken tüm damarları korumaktır. İnsan vücudunda, tüm organ ve dokuları besleyen damarlar bulunur. Yüksek tansiyon kan damarlarında basıncın artması durumudur. Yüksek tansiyon damarlarda patlamalara ve tıkanmalara yol açar. Bu sebeple, yüksek tansiyondan dolayı, yüksek basınca maruz kalan damarları esnetip genişleterek basıncı düşürmek gerekir. Rahatlayan damarlar sayesinde, hem damarlar korunur, hem de tansiyon düşer. Unutmayalım ki  ilaç seçimi kesinlikle doktor tarafından yapılmalıdır.

Yüksek Tansiyon ( hipertansiyon ) Hastalarının Yaşam Biçimi Nasıl Olmalı 

Fazla kilolardan kurtulun,

Sağlıklı beslenin,

Sigarayı azaltın,

Düzenli egzersiz yapın, 

Az tuz tüketin,

Alkol tüketimini azaltın,

Stresten uzak durun

Önemli Not

Bu yazı sadece ön bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi amaçlı değildir.

Sağlıklı günler,

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir