Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

HAMİLELER COVİD-19 SÜRECİNDE NELERE DİKKAT ETMELİDİRLER

Öncelikle hatırlatmamız gereken bir konu, salgın sürecinde hamilelerin gerekli kontrollerini düzenli yaptırmaları, bununla birlikte bu süreçte mutlaka izolasyon ve hijyen kurallarına uymaları, ayrıca sağlıklı beslenmeyi de ihmal etmemeleri de son derece önemlidir.

Covit-19 pandemisi sürecinde, evde hareketsiz geçen sürenin uzaması ve değişen beslenme alışkanlıkları sebebiyle, bebek bekleyen annelerin alması gereken kilolardan, daha fazla kilo almamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamilelik döneminde gereğinden fazla alınan kilolar, gebelik tansiyonu, diyabet, erken doğum gibi tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlike anne adayı ve bebek açısından önemli sağlık sorunları oluşturuyor.

Hamilelik döneminde kilo artışı, anne adayında kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Annenin kan şekerinin yükselmesi demek, bebeğe de plasenta yoluyla çok miktarda şekerin geçmesi demektir. Hamilelik diyabeti eğer kontrol altına alınmazsa, bebek açısından da bir çok olumsuz durumun oluşmasına zemin hazırlar. Bu bebeklerde yaşamları boyunca şeker hastalığına yakalanma riski yüksek olur.

Hamilelikte kilo artışı, diyabet ve  tansiyon yüksekliğine de yol açabilir.  Hamilelik sürecinde tansiyon düşmesi ve yükselmesi normal kabul edilebilir bir durum olsa da, anne ve bebek için endişe verici olabilir. Tansiyon yüksekliği hamilelerde gebelik zehirlenmesi denilen durumun meydana gelmesine neden olabilir. Yüksek tansiyon riski hem hamilelik de hem de doğum sırasında ciddi sorunlara yol açabilir.

Hamilelikte folikasit ve D vitamini  çok önemlidir. Mümkün olduğunca güneşten faydalanmak lazımdır. Güneşin fazla olmadığı dönemlerde D vitamini desteği önemlidir.

Bu dönemde coronavirüs korkusu nedeniyle bir çok hamilenin kontrollerini ihmal etmemeleri, maske, sosyal mesafe ve diğer hijyen kurallarına dikkat ederek hamilelik süreçleri boyunca doktor takiplerini aksatmamalıdırlar.. Böylelikle çıkabilecek sorunlara, zamanında  önlem alınabilecek,  istenmeyen durumların önüne geçilebilecektir.

Sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek için, anne adaylarının sağlıklı beslenmeleri, hareket etmeleri, stresten uzak bir yaşam biçimi seçmeleri bebek ve kendi sağlıkları açısından önemlidir. Covit-19 sürecinde aldıkları korunma önlemleriyle bu dönemi sağlıklı atlatmaları  mümkündür.

Hamilelerin covit-19 süresinde, dikkat etmesi gerekenlerden biride sağlıklı beslenmeleridir. Anne adayları bu süreçte sebze meyve ve proteinden zengin gıdalarla beslenmeli, bol su tüketmeleri karbonhidrattan uzak durmaları, tuz tüketimini  kısıtlamaları gerekmektedir.  Anne adayları, ev içinde gebelere uygun hafif egzersizler yapmalıdır. Kalabalık alanlara girmemeli, fiziksel mesafeye dikkat ederek açık havada yürüyüşler yapmalıdırlar. Yapacakları hareketler kasları güçlendirerek , anne adaylarının normal doğum yapmasını da kolaylaştırır.

Anne adayları unutmamalıdır ki, bebeklerinin sağlığı kendi sağlıklarıyla doğrudan ilişkilidir.

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir