Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

CORONAVİRUS MUTASYONU NEDİR, NE KADAR TEHLİKELİ, AŞIYA ETKİSİ NEDİR

Yazar: Posted on 0 , 0

Coronavirus’un mutasyona uğradığının saptanmasıyla, hastalığın yayılma hızının ve tedavisinin zorlaşacağına dair endişeler arttı. Fakat uzmanlar  endişeye gerek olmadığını, virüslerin mutasyona uğramalarının alışıla gelmiş bir durum olduğunu belirtiyorlar. Uzmanların görüşü, virüslerin sürekli olarak mutasyona uğradığını, mutasyonlu virüslerin olumsuz etkilerinin ya yok, yada çok az olduğu tarafında. Ancak, bulaşmayı engellemek için daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.

İnsan vücudu herhangi bir virüse karşı, antikor geliştiriyor ve böylece  hastalıklar engelleniyor. Virüsler antikorlar ve bağışıklık hücreleri tarafından tanınmamak için hücre zarlarını değiştiriyorlar. Çünkü virüsler, hayatta kalabilmek için dış proteinlerini değiştirmek ve yeni türler geliştirmek zorundadırlar.

Virüsler çoğalmak için bir “konak hücre” kullanırlar. Virüsler bir hücreye saldırdıklarında, genetik bilgiyi, çekirdeklerinden enfekte olmuş hücreye kaçırırlar. Bunun sonucunda vücut hücreleri, bu virüsün milyonlarca kopyasını üretir. Fakat bu çoğaltmaların her birinde ufak kopyalama hataları meydana gelir ve bu hataların her biri, virüsün genetik kodunu değiştirir. Böylece virüs, mutasyona uğramış olur.

Mutasyona Uğrayan Virüs Daha mı Tehlikeli

Bütün virüsler mutasyona uğrarlar. Bazı virüslerde mutasyona ihtimali daha yüksek oluyor. Influenza ve Coronavirus’te daha sık ve daha kısa sürede mutasyon gerçekleşebiliyor. Bazı uzmanlara göre bu değişimler, her zaman daha kötüye gidecek, daha fazla ölüm olacak, daha çok yayılacak diye bir şeyin söz konusu olmadığı görüşünde. Eğer virüs  hastalık yapma yeteneği düşük bir şekilde mutasyona uğramışsa, vücut bu virüse hafif karşılık verecek, hastalık hafif seyredecektir. Bunun aksine virüsün hastalık yapma yeteneği yüksekse, hastalıkta ağır geçecektir. Tabi virüsün mutasyonu ne şekilde geçirdiği önemli.

Covid-19’u Geçiren Kişiler Mutasyondan Etkilenir mi?

Hastalığın tekrar görülmesi, mutasyona uğramış virüse mazur kalan  kişilere göre değişiklik gösterebilir. Covit-19 geçiren kimi kişide antikor fazla oluşmuş, kimi kişide hiç oluşmamış  olabilir. Mutasyona uğrayan bu virüsle Covit-19  geçiren  kişiler bile tekrar hastalığa yakalanabilir.

Mutasyon Aşıları Etkisiz Hale Getirir mi?

Çok merak edilen bir şey var. Yeni virüsün geliştirilen aşıları etkisiz hale getirip getirmeyeceği konusunda. Bilim insanları tarafından  yapılan açıklamalara göre, şimdilik olumsuz bir durum görülmüyor.

Uzun lafın kısası maskelerimizi çıkarmayalım, mesafeyi açalım, hijyen kurallarına uyalım.

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir