Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Z KUŞAĞI KİMDİR, NEDİR

Son yıllarda sıkça duyduğumuz sözcükler var, X kuşağı , Y kuşağı, Z kuşağı gibi. Bu kuşaklara verilen isimler, yıllara göre belirleniyor.  Bazı kaynaklarda 1996 senesinden itibaren gösterilse de, aslında Z kuşağı 2000’li yılların başlangıcından günümüze uzanan kuşağı anlatıyor.

Kimdir, nedir bu Z kuşağı.

Z kuşağı, Y kuşağından sonra gelen ve Alfa kuşağından önce gelen bir kuşaktır. 2001 ile 2012 yılları arasında dünyaya gelen bireylerden oluşan kuşaktır. Araştırmacılar bu jenerasyonu 1990’lı yılların sonundan 2010’lu yıllar başlayana kadar dünyaya gelen kişilerin oluşturduğunu söylemektedir.

Z Kuşağının Özellikleri

Milenyum çağı çocukları olarak adlandırılan Z kuşağı çocukları, analitik ve hızlı düşünme yetisine sahiptir. Fakat bu yetilerini bireysel olarak kullanırlar, ekip çalışmasına yanaşmazlar. Kendilerine güvenleri sonsuzdur, ebeveynlerinin kendilerine farklı baktığı düşüncesi bu özgüveni yükseltir. Diğer kuşaklara  göre daha cesur ve daha girişimci bir yapıları vardır. Aile bireyleri, çocuklarına karşı kendilerini yetersiz hissettikleri için, psikolojik bunalım oranının en yüksek yaşandığı nesil olarak kabul ediliyor.

Özgürlüklerine çok düşkündürler, bağımsız olmak isterler. Başaramadıkları hiç bir şeyin olmadığına inanırlar. Toplumsallaşmadan çok bireyciliğe inanırlar. Kurallara uyulmasının onlar için önemi yoktur. Kendi yollarını çizmek isterler, biraz asidirler ailelerinin çizdiği yoldan gitmek istemezler. İkna edilmeleri biraz zordur.  Kendi bildiklerini savunurlar. Teknoloji sayesinde bilgiye hızlıca ulaştıkları için, hızlı yaşamaya alışmışlardır. Bir işi yapmak için çaba sarf etmek onlara göre değildir. Bu sebeple yaptıkları işten, çok çabuk sıkılıp vaz geçebilirler. Hırslı ve azimli değildirler bu sebeple, ilerleyen dönemlerde  yaşamın içinde bazı problemlerle karşılaşabilirler.

Z kuşağı çocukları, haklarını arama konusunda oldukça beceriklidirler. Kendilerine yapılan haksızlığa sessiz kalamazlar. Haklarını sonuna kadar savunurlar. Bilginin peşinden gitmeyi severler. Günlük hayatı takip ederler, dünyada olup bitenlere karşı son derece ilgilidirler. Eğitim ve yaratıcılığa önem verirler, eğer sabrederlerse  iş hayatında önemli mevkilere gelebilirler.

Z kuşağı teknoloji kuşağı olabilir ama hayat İnternetten ibaret değildir. Akıllı telefonlar ve bilgisayardan başlarını kaldıramadıkları için, bireysellik  tercih sebepleridir, ikili ilişkilerde pek başarılı değildirler. Bu nedenle arkadaş edinme konusunda, bazı zorluklarla karşılaşabilirler. Ailelerin Z kuşağıyla ne şekilde olursa olsun, mutlaka yüz yüze iletişim kurmayı denemeleri gerekmektedir. Seslerini duyabilecek insanların varlığı, kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır.

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir