Gerekli Malzemeler
- Coton İplik
- İplik kalınlığına uygun tığ
- PVA Çiçek Tutkalı
- Ölçüye uygun plastik kalıp
Yapılışı
Taban Yapılışı
İlk olarak tabanı için 8 adet zincir çekip birleştirelim. Üzerine 12 adet trabzan yapılır. Aralarına 2’şer adet zincir çekilir. 2. sırada bir yuvanın içine 2 trabzan, araya 3 zincir, diğer yuvanın içine 1 trabzan yapılarak sıra böylece bitirilir. Yuvarlak olması için 6 tane 2’li trabzanımız olması gerekir. Kalıbın ölçüsü kadar taban yapılır. Bu işlem bittikten sonra 2’li yuva yapmadan 2 sıra dönülür ve bitirilir.
Motif Yapılışı
8 adet zincir çekilir. İçine 12 tane, aralarına 2 zincir çekilerek trabzan yapılır. 2. sırada yuvaların içine 3’er tane 2’li trabzan çekilip hepsi birden toplanır. Aralara 6’şar zincir çekilir. Sıra böylece bitirilir. 3. sırada 6’şar zincir çekilip batırılarak 4 köşede 2 ‘li trabzan yapılarak motif bitirilir. Taban ölçüsü kadar motif yapılarak birbirine eklenir. Tabanla zincir çekerek birleştirilir. Sepetin üst kenarına oya yapılır ve sepet bitmiş olur.
Tutkallama
Tutkalı derin bir kabın içerisine yarım su bardağı dökelim. İçine koyu bir ayran kıvamı alana kadar su eklenerek karıştırırlır. Koyu olması çok önemlidir. İçine sepeti iyice tutkal alana kadar batırılır. 3-4 defa sıkılır. Sonra kalıba düzgün bir şekilde yerleştirilir. Sıcak bir ortamda kuruyana kadar bekletilir. Kuruduktan sonra kalıptan çıkartılarak birazda öyle kurutulur. Sepetimiz hazır.
NOT: Eğer sulandırılmış tutkalınız artarsa bir kavanoza koyarak diğer işinizde kullanmak üzere çocuklardan uzak bir yerde saklayabilirsiniz.
Güle güle kullanın.
DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.