Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Tığ İşi Örgü Sepet Yapımı

Yazar: Posted on 0 Etiket Yok 2

Gerekli Malzemeler

  • Coton İplik
  • İplik kalınlığına uygun tığ
  • PVA Çiçek Tutkalı
  • Ölçüye uygun plastik kalıp

Yapılışı

Taban Yapılışı

İlk olarak tabanı için 8 adet zincir çekip birleştirelim. Üzerine 12 adet trabzan yapılır. Aralarına 2’şer adet  zincir çekilir. 2. sırada bir yuvanın içine 2 trabzan, araya 3 zincir, diğer yuvanın içine 1 trabzan yapılarak sıra böylece bitirilir.  Yuvarlak olması için 6 tane 2’li trabzanımız olması gerekir. Kalıbın ölçüsü kadar taban yapılır. Bu işlem bittikten sonra 2’li yuva yapmadan 2 sıra dönülür ve bitirilir.

Motif Yapılışı

8 adet zincir çekilir. İçine 12 tane, aralarına 2 zincir çekilerek trabzan yapılır. 2. sırada yuvaların içine 3’er tane 2’li trabzan çekilip hepsi birden toplanır. Aralara 6’şar zincir çekilir. Sıra böylece bitirilir. 3. sırada 6’şar zincir çekilip batırılarak 4 köşede 2 ‘li trabzan yapılarak motif bitirilir. Taban ölçüsü kadar motif yapılarak birbirine eklenir. Tabanla zincir çekerek birleştirilir. Sepetin üst kenarına oya yapılır ve sepet bitmiş olur.

Tutkallama

Tutkalı derin bir kabın içerisine yarım su bardağı dökelim. İçine koyu bir ayran kıvamı alana kadar su eklenerek karıştırırlır. Koyu olması çok önemlidir. İçine sepeti iyice tutkal alana kadar batırılır. 3-4 defa sıkılır. Sonra kalıba düzgün bir şekilde yerleştirilir. Sıcak bir ortamda kuruyana kadar bekletilir. Kuruduktan sonra kalıptan çıkartılarak birazda öyle kurutulur. Sepetimiz hazır.

NOT: Eğer sulandırılmış tutkalınız artarsa bir kavanoza koyarak diğer işinizde kullanmak üzere çocuklardan uzak bir yerde  saklayabilirsiniz.

Güle güle kullanın.

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir