Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Tatil Zamanı Geldi Havuz Enfeksiyonlarına Dikkat !

Havaların ısınmasıyla birlikte deniz ve havuz günleri yavaş yavaş başlıyor. Bütün bir kış geçen yorucu iş temposundan biraz uzaklaşmak, çocukların okullarının kapanmasıyla tatile çıkma isteği bizleri deniz kenarlarına ve havuzlara itiyor. Çok severek girdiğimiz denizler ve havuzlar ne kadar temiz veya sağlık için ne kadar tehlikeli, ne gibi hastalıklar bizleri bekliyor.

Denizler havuzlara göre, eğer kirli değilse daha sağlıklı olmasına rağmen denizine girmeninde sağlık açısından bazı sakıncaları vardır. Denizde fazla kalmak ve denizden çıktıktan sonra ıslak mayonun üzerimizde uzun süre kalmasıyla oluşabilecek idrar yolları enfeksiyonları sıklıkla görülen deniz hastalığıdır.

Hastalıkların bir çoğu havuza girdiğimizde oluşuyor. Havuzlardan geçebilecek enfeksiyonlara genel olarak bir bakalım.

Göz iltihabı

Havuzda bulunan bakterilerden yada havuz suyunda kullanılan kimyasallardan oluşuyorlar. Belirtisi gözde sulanma, kaşınma, yanma ve akıntıdır. Korunmak için suyun içinde gözlerin açılmaması yada gözlük kullanılması gerekmektedir. Doktorun vereceği bir göz damlasıyla kısa bir zamanda iyileşir.

Sistit

İdrar yolları iltihabının en önemli sebebi ıslak mayoyla oturmak ve suyun içinde fazla kalmaktır. Erişkinlerde sık sık idrara gitme, idrar yapıldığı halde idrar varmış gibi bir his duyulması, ateşlenme, kasık ve karın ağrısı gibi belirtiler gösterir. Çocuklarda, özellikle kız çocuklarında erişkinlerdeki belirtilere ek olarak, bulantı ve kusmada görülebilir. Doktorun vereceği antibiyotik ve haricen kullanılabilecek bir antiseptikle tedavi edilebilir. Korunmak için ıslak mayoyla oturmamalı, vücudu ıslak tutmamak için havuzdan çıkar çıkmaz kurulanmalı, mayo yerine böbrekleri açıkta tutacak bikini giyilmelidir.

Mantar Hastalıkları

Havuz denince aklımıza mantar hastalıkları gelir. Mantar hastalıkları arasında en çok görülen havuza giren bayanlarda oluşabilecek vajinal mantarlardır. Aslında vajinal mantarlar bilinenin aksine havuzlardan bulaşmazlar. Havuz suyunda bulunan bol klor vajinada bulunan ve vajinayı koruyan faydalı bakterileri öldürerek vajinayı korumasız bırakır. Bu sebeple vajinanın florasında bulunan Candida Albicans aktif hale gelerek kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Kaşıntı, yanma hissi, süt kesiği şeklindeki akıntı ve ilişkide yanma görülür. Doktorun verdiği vajinal bir krem ve ağız yoluyla alınabilecek ilaçlarla kısa sürede iyileşir.

Kulak İltihabı

Dış kulak yolu iltihaplanır. Akıntı, zonklama ve ağrı yapar. Doktorun vereceği ilaçla kısa bir zamanda iyileşir.

Havuz enfeksiyonlarına karşı ne yapılmalı?

Bu hastalıklara karşı ne gibi önlemler almalıyız. Havuza girmeyi bırakmalımıyız. Böyle bir şey tabiki olmaz. Havuzun suyunun temiz olmasına çok dikkat etmeliyiz. Havuza girmeden önce duş alarak havuz suyunu kirleten derimizdeki bakterilerden arınmalıyız. Saçlarımıza bone takarak havuza girmeliyiz. Havuz suyunun fazla klorlu olmamasına dikkat etmeliyiz. Havuzun çevresinin temizliğine önem vermeliyiz. Ayakkabılarla dolaşmamalı temiz terlik giyilmeli. Islak mayo hemen çıkarılmalı.

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir