Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Yazlık Elbise ( Resimli Anlatımlı Grek Kollu Elbise Dikimi )

Bayanlar haydi makine başına. Bu güne kadar elinize hiç dikiş dikmediniz mi ?  Üzülmeyin. Dikiş öğrenmek istiyorsanız, bu basit modelle başlayabilirsiniz. İnanın çok kolay anlatacaklarımı dikkatle çalışın. Yazlık güzel bir elbiseye sahip olun. Yazlık desenli kumaşlar uygun fiyatlara kumaşçılarda satılıyor. Kumaşçıya gidin zevkinize göre desenli bir kumaş seçin. Adım adım anlatacaklarımı uygulayın. Evinizde dikiş makineniz yoksa her semtte overlok çeken tadilatçı bayanlar var. Onlara kestiğiniz elbisenin dikişlerini çektirin.Bu işleri çok ucuza, çok çabuk yapıyorlar.

Alış veriş listesi

1.40 cm eninde, 1.20 cm yazlık kumaş

Kumaş renginde dikiş ipliği

Toplu iğne, makas, kalıp için kağıt, çizmek için sabun, metre

Yapılışı

Resimde gösterdiğim şekilde aşağıdaki ölçülerle kalıbı dikkatlice kağıda çizip kesin. Kalıp ön ve arka için aynıdır. Kalıp ön ve arka parçanın yarısı kadar. Kumaş katına koyulacak. Ön ve arka ortada dikiş yok.

Yarım yaka ölçüsü 25 cm

Omuzdan kol altına kadar 28 cm ( kol evi )

Kol altından ön ortasına kadar 26cm

Bel oyuntusu yarım ölçü 25 cm (Belde hafif daralıyor.)

Etek ucu yarım ölçü 26 cm

Yaka ucundan etek ucuna kadar ölçü 92 cm

Bu ölçüler 36 beden içindir. Her beden için 1 cm kalıbın yanlarından genişletebilirsiniz. ( mesela 38 beden göğüs ölçüsü yarım 27 cm gibi ) kumaşınızı kesince mutlaka teyelleyip üzerinizde deneyin.

 

Kumaşı ütüleyin.Masanın üzerine Tersi dışarıya gelecek şekilde serin iki uçlarını içeri gelecek şekilde katlayın. Bir taraf ön bir taraf arka olacak. Bu modelde arka ve ön ortasında dikiş yok. Kalıp ön ve arkanın yarısı. Kalıbı kumaşa toplu iğneyle tutturun. Yanlarını sabunla çizin.  Önce ön parçayı 1.5 cm dikiş payı vererek kesin. Kalıbı çıkarın. Aynı işlemi arka parça için yapın. Keserken elbisenin uzunluğunu kalıp boyundan 5 cm uzun kesin.

Yakaya konulan biye.

Yakayı büzdürmek için 4 cm genişliğinde 75 cm uzunluğunda parça kesin. Bu parçayı ortasından katlayıp yarım santim dikiş payı vererek dikin. Bir çengelli iğne yardımıyla çevirin, güzelce ütüleyin. Bu biye 1.5 cm genişliğinde olacak. Elbiseye kuşak yapmak isterseniz. Yaka için yaptığınız biyenin aynısından 1.5 metre daha yapıp kuşak için kullanın. İsterseniz kuşağın ucuna elbisenin içindeki renklerden püskül alıp dikebilirsiniz.

Dikilişi

Kestiğiniz ön ve arka parçayı yüz yüze getirin. Yanlarını 1.5 cm den teyel leyin. Yaka kısmına biye geçirmek için 4 cm içeri alarak teyel yapın. Yaka kısmının içine diktiğiniz uzun parçayı geçirip büzün. Elbiseyi üzerinize giyip prova edin. İstediğiniz bollukta değilse yan dikişlerden biraz içeri alabilirsiniz. Çünkü bu elbise biraz bol kesim. Eğer istediğiniz gibiyse hiç bir yerine dokunmadan yan dikişleri makineyle kapatın. Yakanın içine geçirdiğiniz biyeyi çıkarın. Kumaş atmasına karşı yan dikiş paylarına makinenizle zig zag yapın. Elbisenin yan dikişlerini açarak güzelce ütüleyin.  Kol kenarlarını 1 cm den kıvırıp esnetmeden teyel leyin. Makinede yavaşça esnetmeden düz dikiş çekin. Yakayı büzmek için 2.5 cm den dikiş çekip onuda ütüleyin. Lastik geçirir gibi yakaya biyeyi arka ve öne geçirin. Yakanın bir tarafı açık kalacak. Üzerinize giyin. Arka yakayı 19 cm  ve ön yakayı 14 cm kadar büzün . İki yanlarda askı payı için 14 cm biye dışarıda kalacak . Önce kapalı tarafı 14 cm ye ayarlayın. Büzgü açılmasın diye uçlara iğne takın. Biyenin omuzda kalan açık kısmını 14 cm ye ayarlayın. İğneyle tuturup başınızdan geçtiğine emin olun. Arka parçanın içine 1 cm sokarak askının ucunu elle dikin. Fazlalığı kesin. Büzgüleri arkasından uç kısımlarını biyeye sabitleyin açılmasın. Elbiseyi güzelce tekrar ütüleyip boyunu ayarlayın. İstediğiniz boya gelince  içine kıvırıp düzgünce iğneleyin. Etek ucunun düzgün olduğundan emin olduktan sonra ütüleyin ve içinde 3 cm pay kalacak şekilde fazlalığını kesip güzelce bastırın. Elbiseniz hazır.

Sağdaki resim yakanın biyesi.  Soldaki resim omuzlardaki biyenin görünüşü. Dışarıda kalan biyeler  14 cm.

 

 

 

Elbisenin yakası büzülmemiş hali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir